Wanganui Hospital

Phasing for the Wanganui Hospital project dictated that the new buildings be situated directly adjacent to a medley of existing blocks, all of varying architectural styles. Design cues, such as the articulation of façade depth, help the new structures to integrate with the original buildings. However the new additions have their own unique architectural personalities and make a positive contribution to the overall architectural language of the site.
This reinvigoration of Wanganui Hospital is deliberately designed to be people friendly. Whilst the buildings are visually strong, the strength of their design is how they are both tactile and humane. A sensitive but lively interior colour scheme and use of native timber provides a link between the interior and exterior and creates spaces that are friendly and functional.
Deep overhanging parapets frame a façade of silver windows separated by timbered panels. Wood grain finished Fundamax panelling is used as the cladding between windows. This innovative product requires minimal maintenance, adding durability to the design whilst also playing its part in the overall visual composition. The widespread use of daylight and the abundant views make the buildings pleasant for staff and patients alike.
Environmentally sustainable design was a major factor. The Acute Services Building has more than twice the minimum required insulation making it extremely comfortable and energy efficient. All wards and staff stations have access to natural light and fresh air, with the provision of operable windows, courtyards and large south-facing skylights. Seismic concerns have also been addressed with the use of innovative seismic isolation system ‘Ro-gliders’, which the buildings sit on and allows movement of up to 450mm in an earthquake.


Major Services - Architecture
Completed - 2009
Joint venture with Jasmax, New Zealand

WANGANUI HOSPITAL (2)
WANGANUI HOSPITAL